Furcsa farsangunk volt az idén…

Kategória: Törődés-hírek Megjelent: 2021. február 20. szombat

De azért megünnepeltük az idén is.
Évek óta terveztük azt, hogy megsütjük a farsangi fánknak azt a típusát, amit a tepsibe sütnek. Ennek külön neve is van: Farsangi fánk, fölös kalóriák nélkül.

Hozzávalók, kb. két tucathoz:
50 dkg finom liszt
5 dkg sütőmargarin
70 dkg kristálycukor (mi azért cask a felét vettük)
30 dkg élesztő (friss a job, de lehet szárított is)
2 tojás sárgája
3 dl 1,5%-os tej

Hogyan készítsük?
A cukrot keverjük el a tejben, langyosítsuk meg, majd ebben futtassuk fel az élesztőt. Közben szitáljuk egy tálba a kisztet, tegyük hozzá a margarint és a tojások sárgáját, morzsoljuk össze. Adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt és dagasszunk belőle finom tésztát (ha ragadna, liszttettük még). Meleg helyre téve, konyharuhával letakarva kelesszük a duplájára a tésztát. Gyúrjuk át újra és szaggassuk ki pogácsaszaggatóval. Tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, de hagyjunk közöttük bőven távolságot, mert még kelni fog a tészta.
Közben a sütőt előmelegítjük és a 170-180 C fokosra melegített sütőben aranybarnára sütjük, kb. 20 perc alatt. Félidőben át kell forgatni, hogy mindkét oldala szép színt kapjon.

b_250_250_16777215_0_0_images_torodes_2021_2021-02-20_Farsang_1.jpg b_250_250_16777215_0_0_images_torodes_2021_2021-02-20_Farsang_2.jpg
b_250_250_16777215_0_0_images_torodes_2021_2021-02-20_Farsang_3.jpg b_250_250_16777215_0_0_images_torodes_2021_2021-02-20_Farsang_4.jpg



Be kell vallani, megküzdöttünk vele, amit a következő képek tanúsítanak. Lekvár nélkülit csináltunk, mert a fölös kalóriákat mellőzni szándékoztunk. A porcukor miatt, amúgy is volt egy kis lelkiismeretfurdalásunk.

Ami a lényeg: elfogyott!