• Képzési és Tábor Központ Szentes-Magyartésen

A VE-GA Gyermek és Ifjúsági Szövetség Képzési és Tábor Központja Magyartésen

Kategória: Táboroztatás - Magyartés Megjelent: 2014. július 05. szombat
Főbejárat
Főbejárat

A VE-GA Gyermek és Ifjúsági Szövetség Magyartési Képzési és Tábor Központja kiválóan alkalmas nagyközösségi programok lebonyolítására. Szentesről könnyen és jól megközelíthető mind tömegközlekedéssel (busz, vonat), autóval, vagy kerékpárral. A távolsági busz közvetlenül a bejárat mellett áll meg. A néhányszáz lelket számláló kis falu a Körös vidékének természeti értékei között nyugodt, háborítatlan közeget biztosít, ahol minden feltétel adott a személyiség- és közösségfejlesztő munkára való koncentráláshoz, de a harmonikus kikapcsolódáshoz is a fárasztó szellemi feladatok, tréningek között.

Betűk és arcok
Betűk és arcok

A táborhelyszín zárt és kültéri adottságai lehetővé teszik a kisebb szekciók párhuzamos működését az eltérő dinamikájú programok, folyamatok, eseménymodulok szimultán lebonyolítását. 

A legnagyobb alapterületű belső helyiség - a 130 m2-es színházterem - kiválóan alkalmas előadások tartására, akár 60-70 fő számára is. Ugyanezen a helyszínen mozgást és nagy teret igénylő, interaktív tréning is megvalósítható. A megemelt színpadtér adottságait kihasználva drámaelőadás is játszható közönség előtt, a „nézőtér” pedig (székek nélkül) zenés-táncos közösségi programok, vetítések helyszíneként is igen jól bevált. Bentlakásos rendezvények, táborok alkalmával ez a terem szolgál az éjszakai szabad közösségi együttlétek, kötetlen beszélgetések teréül is, miközben a hálótermekben nyugodtan pihenhetnek a pihenni vágyók. 

(Az „élni és aludni hagyni” elvének alkalmazása sok éves nagyközösségi élettapasztalat során fogalmazódott meg és vált számunkra természetessé.)

Alaprajz
Alaprajz

A hálóhelyiségek száma kettő, 14 és 17 fő létszám befogadására alkalmas. A program és a célcsoport függvényében így lehetőség adódik a fiúk (férfiak) – lányok (nők)elkülönülésére, családos rendezvények esetén pedig más családokhoz való alkalmazkodás gyakorlásának kiváló terepe. A hálók közelében hideg-meleg vizes blokkal felszerelt két belső mosdóhelyiség található wc-vel, zuhanyzóval. A főépület mellett parkosított terület van a sátorok számára, külön vizesblokkal.

A táborhoz melegítőkonyha is tartozik. A közösségi étkeztetést a szentesi Központi Konyháról szállított ételekkel oldjuk meg. Jó idő esetén az épület mögötti teraszon étkezünk, máskor a hosszú asztalokkal felszerelt ebédlőben. Ez a hely az étkezési időn kívül alkalmas kisebb és rövidebb megbeszélésekre, csoportos vagy egyéni írásbeli tevékenységek végzésére (tréning részfeladatokra, adminisztrációra, dokumentációra), kézműves foglalkozások lebonyolítására, stb.

Magyartési tündér
Magyartési tündér

Az épületben külön bejáratú táborvezetői illetve teljesen önálló melléképületben az ún. elkülönítő is  van. A program jellegétől függően ezek a helyiségek alkalmasak a nagyon apró kisgyermekekkel érkezők, vagy egyéb speciális igénnyel rendelkező vendégek elszeparálására, de a közösség életébe kisebb mértékben vagy fokozatosabban bekapcsolódni vágyó egyének, családok elhelyezésére, illetve a táborvezetők, programvezetők is használhatják ezeket a „stratégiailag” kiemelt helyszíneket hálóhelyiségül.

A ház az udvar felől
A ház az udvar felől
A hatalmas udvar mozgásra, sportra és csendes elvonulásra egyaránt lehetőséget ad akár csoportosan, akár egyénenként. Az udvaron homokozó, röplabdapálya, fűszerkert, tűzrakóhely, kültéri wc-k találhatóak. Az udvaron több autó számára van parkolási lehetőség. A Tábor Központtól kb. 50 méterre vegyesbolt található, szemközt a falu játszótere. A Körös árteréhez tíz percnyi sétával elérünk. A gazdag növényvilág és az élővíz közelsége nemcsak lelki harmóniánkat növeli, de szabadidős programok ígéretével is kecsegtet.

Falukép
Falukép
Körös ártér
Körös ártér

 

Ezzel a hivatkozással megnyitható egy a faluról készült tanulmány (pdf formátum)

Utcakép
Utcakép
A játszótér
A játszótér