Új középiskolai fõigazgatók Szentesen

Kategória: Levelek VIII
Megjelent: 2008. szeptember 10. szerda

Mottó:"... a diákok számára ez a helyzet most adottsággá vált."

Az idén 30 éves a szentesi gyökerű és székhelyű VE-GA Szövetség. A VE-GA által mentorált, a már külföldön is "Szentesi modell" néven ismert ifjúsági közélet-fejlesztési program - középpontjában az éppen most 10 éves SZIDÖK-kel - pedig 15 éve kezdődött meg.
Ideológiai és pártpolitikai ügyekben igen ritkán szólalunk meg és csak akkor - mint most is - ha az ifjúsági közéletet is érintő lényeges kérdésről van szó.

Bővebben: Új középiskolai fõigazgatók Szentesen

A VE-GA, mint segítői illetve mentor szervezet

Kategória: Levelek VIII
Megjelent: 2008. szeptember 09. kedd

A VE-GÁ-nak ez a karaktere 2000 évtől bontakozott ki és a lényege szerint egy sajátos parkolópályát jelent. Ez kevés új elemet hoz és miközben hosszú idő után először erősödik a baráti társaság jellege, csökken a mozgalmi karaktere.

Bővebben: A VE-GA, mint segítői illetve mentor szervezet

Egy - a diákönkormányzatokat nélkülözni nem tudó - civil alternatíva a tizenéves csoportok szabadidõs tereikben való animálására

Kategória: Levelek VIII
Megjelent: 2008. szeptember 08. hétfő

A VE-GA Gyermek és Ifjúsági Szövetség a '80-as években keményen küzdött azért, hogy az iskola ne szabályozhassa a diákjai iskolán kívüli életét.
Korántsem azt gondoltuk azonban el, hogy az iskolán kívüli szabad terek és idők ifjúsági tevékenységei kontrolltalanná válnak.
Ezeket a tereket és időket elsősorban a szabad szerveződéseik, az iskolán kívüli önképzéseik, a sportolásuk,  pihenésük, szórakozásuk tereinek és idejének gondoltuk el, a családjaik és értő felnőttek részvételével, segítségével.

Bővebben: Egy - a diákönkormányzatokat nélkülözni nem tudó - civil alternatíva a tizenéves csoportok...

Van-e teendőnk?

Kategória: Levelek VIII
Megjelent: 2008. szeptember 07. vasárnap

Komoly mondandómat - ahogy ezt tőlem megszokhattátok - nem a közelnapok történéseivel kezdem.
Talán 1986-ig, a Vekeri tavi KISZ KB KSZT táborig érdemes visszanyúlni az időben. Én legalábbis  innen eredeztetem a KISZ-nek azt a korszakát, ami alatt gyors ütemben szűnt meg a KISZ az MSZMP politikai transzmissziós szervezete lenni. A középiskolák jelentős hányadában megszűnt a KISZ politikai jellege. Ezekben valójában egy, a KISZ égisze alatt működő diákönkormányzat alakult ki, a demokratikusságnak azon a szintjén, amit a politikai szocializáltság aktuális állapota - értsd ezt az egész magyar társadalomra - egyáltalán lehetővé tett.

Bővebben: Van-e teendőnk?

"Szentesi modell"

Kategória: Levelek VIII
Megjelent: 2008. szeptember 06. szombat

(Szentesi Tizenéves Közéletfejlesztési Modell)

Mottó: Bocsánat K. A. és H. S.!

Két éve "gyűrték" már egymást a (több tízezer fős) francia FRANCAS és a VE-GA Gyermek és Ifjúsági Szövetség vezetői, amikor a FRANCAS egy kisvárosi csoportja illetve a VE-GA által mentorált Szentesi Ifjúsági és Diák Önkormányzat (SZIDÖK) csoportja cserekapcsolatot kezdeményezett.
Azt, hogy ennek során milyen akadály-rendszeren keresztül alakulgatott a valódi együttgondolkodás, híven tükrözi például az a közvetítő tevékenységünk is, amit most végzünk a FRANCAS és az ÉRISZI között egy olyan közös szeminárium megrendezése kapcsán, amiről az államaink döntöttek.
Egészen más kultúrák között pusztán a szavak lefordítása teljesen félrevezető. Kultúrális fordítás is kell! Az ifjúsági munka egyes területeire ráadásul az a jellemző, hogy míg a franciáknál nagyon kidolgozottak és fogalmilag rendezettek, addig hazánkban éppen napjainkban folyik intenzív munka annak érdekében, hogy az ifjúsági munka önálló szakma legyen, saját wikipédiával. Azonban, ha ez meg is valósul, akkor is egészen más lesz a kettő és ráadásul mindkettő szubkultúrális jellegű - értsd: a saját társadalmainkban is "le kell fordítani" a hozzá nem értő másoknak.

Bővebben: "Szentesi modell"