A korosztályi civil szervezetek pályázati úton való támogatásáról

Kategória: Levelek VII
Megjelent: 2008. szeptember 22. hétfő

Mind többet hallani az érintett tárcák képviselőitől azt, hogy gyakorlatilag minden állami- minisztériumi támogatást pályázati rendszerben kívánnak eljuttatni a jövőben az érintettekhez - így például a tizenéves közéletfejlesztőkhöz is. Magától értetődő hivatkozási alap erre a pályázók esély-egyenlőségének biztosítása illetve, hogy az EU-ban is ez az általános.

Bővebben: A korosztályi civil szervezetek pályázati úton való támogatásáról

Gondolatok az ifjúsági referensi munkakör kialakítása kapcsán

Kategória: Levelek VII
Megjelent: 2008. szeptember 21. vasárnap

Az önkormányzatokról szóló 1990.évi LXV. törv. 8.§. (1) bekezdése előírja a gyermek és ifjúsági feladatokról való gondoskodást. A hivatkozott paragrafus (5) bekezdése pedig kötelességként fogalmazza meg, hogy együttműködjenek a helyi civil szerveződésekkel, támogatva  azok munkáját. Ugyanezen bekezdés szerint a képviselő-testület az SZMSZ-ében rögzíti azt, hogy mely önszerveződő közösségek képviselőinek biztosít állandó meghívotti, tanácskozási jogú részvételt a testület és bizottságai ülésén.
A törvény 70/A. § a) pontja pedig a megyei önkormányzatok feladatkörébe utalja a gyermeki és ifjúsági jogok érvényesítésével kapcsolatos feladatokat. A fenti törvényen kívül 31 további törvény és egy egész sor további központi jogszabály szabályoz gyermek és ifjúsági illetve diákügyeket. Ezen szféra életét tovább-szabályozzák egyes önkormányzati rendeletek, határozatok, valamint a nem önkormányzati intézményfenntartók illetve az egyes intézmények belső szabályzatai, amelyek különböző közhatalmi szinteken - a vonatkozó törvények szerint - szintén jóváhagyást nyertek.

Bővebben: Gondolatok az ifjúsági referensi munkakör kialakítása kapcsán

Én, az "ifjúságszervezeti vezetés" és a VE-GA

Kategória: Levelek VII
Megjelent: 2008. szeptember 20. szombat

I.

Bevezetés:

Szempontunkból elsdlegesen az a fontos, hogy miben más egy civil ifjúsági szervezet vezetése, mint egy általában vett (felnőtt) civil egyesület vezetése. Amennyiben azonban nagykorú fiatalok szervezetét vesszük - akik legalábbis életkoruk és joghelyzetük szerint felnőttek - nem juthatunk sok megkülönböztető tartalomhoz. Annál inkább juthatunk ilyen sajátos és megkülönböztető vonásokhoz, ha vizsgálatunk homlokterébe olyan civil szervezetet (szerveződést, csoportot) helyezünk, amelyben kiskorúak vagyis nem felnőttek vannak.

Bővebben: Én, az "ifjúságszervezeti vezetés" és a VE-GA

Korom Pali, az ifjúság segítés és a VE-GA

Kategória: Levelek VII
Megjelent: 2007. december 01. szombat

A perszonális ifjúság segítés az egyik téma, amelynek az ISZT-n belüli témagazdaságát - másokkal együtt - magamra vállaltam. Számomra az interperszonális segítői beszélgetéssel történő ifjúság segítői tevékenységet jelenti ez.
Mintegy vitaindítóként ismertetem Veletek a  magam verzióját erről a témáról, de legyek bármilyen rövid, aligha férek bele egyetlen "levélbe" és mielőtt az alábbiakat górcső alá veszitek, várjátok ki azt, hogy a végére érjek a felvezetésemnek.

Bővebben: Korom Pali, az ifjúság segítés és a VE-GA