Egy sajátos történelmi áttekintés a magyar történelemről, ún. "magyar-magyar" aspektusból

Kategória: Levelek VI
Megjelent: 2007. április 22. vasárnap

Ez az áttekintés konkrét céllal, azoknak a születő levlistáknak szól, amelyeket fiatal erdélyi magyar gondolkodók hoznak létre, hogy közös dolgaikat rendezzék.
Az áttekintés írója nem erdélyi, már régen nem fiatal és nem célja, hogy "megmondja a tutit" - főleg nem egy míves könyvnyi tanulmányban (amit a fiatalok többsége el sem olvasna). Nem szándékozik azonban provokálni sem, főleg nem politikai érzelmeket, indulatokat felkorbácsolni.
Ezt az áttekintést gondolat-ébresztonek szánom. Érdeklodést felkeltőnek arra, hogy az érintettek a megszokott, tankönyvízű és gyakran felületesen hígvelejű akármik helyett, autonómabb módon és mélyebben merüljenek el a hazájuk érdekes történelmében, a valódi megértés és ráérzés igényével.
A szükséges tanulmányokat, alapos elemzéseket, tudós könyveket írják meg Ők!

Bővebben: Egy sajátos történelmi áttekintés a magyar történelemről, ún. "magyar-magyar" aspektusból

Az etika és a szabadság kis körei

Kategória: Levelek VI
Megjelent: 2007. április 21. szombat

Az archaikus társadalmakban az ember helyét, sorsát alapvetően határozta meg az, ahova született. A társadalmak fejlődését tekintve - és eltekintve a háborúk történelmi viharaitól - nemzedékek élete pergett le alig változó keretek között. A társadalmi hierarchiák is, csak észrevétlenül változtak.
Az erkölcsi normák alig váltak el a jogi normáktól. Kezdetben ez utóbbiak csak írásbeliségükben különböztek és hogy elsősorban a "Ne lopj!" általános jogi normáját (parancsát) konkretizálták, annak szankcióival.

Bővebben: Az etika és a szabadság kis körei

Gondolatok az önkormányzati ifjúsági koncepciók és stratégiák témaköréhez

Kategória: Levelek VI
Megjelent: 2007. április 20. péntek

Korom Pál vagyok, vízmérnök. Harmincöt éve dolgozom a közszférában, tizenöt éve vagyok köztisztviselő, mint vezető főtanácsos. Jövőre lesz harminc éve annak, hogy a feleségemmel és baráti körünkkel megalapítottuk azt a civil szerveződést, ami már régóta országos szervezet és a VE-GA Gyermek és Ifjúsági Szövetség nevet viseli. A VE-GA 1991. év végén döntött úgy, hogy egyik fő célkitűzése az ifjúsági közéletfejlesztés segítése és kidolgozta az ehhez szükséges koncepcióit, stratégiáit. Ezeket a folyamatokat jelenleg is tucatnyi településen menedzseli. Ezen belül konkrét együttműködése van egy nagyváros, egy középváros és egy község Önkormányzatával.

Bővebben: Gondolatok az önkormányzati ifjúsági koncepciók és stratégiák témaköréhez