Gondolatok Böcskei Balázs "Zárójelbe tett filozófia, újrakezdett élet" című cikkéhez

Kategória: Levelek IX
Megjelent: 2009. január 07. szerda

("Egyenlítő" folyóirat; VI. évf. 2008/12)

Szeretek olvasni, méghozzá egy vízmérnökhöz talán kevéssé illő dolgokat is.
Emiatt abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy szinte mindegyik Böcskei cikkében hivatkozott szerzőtől olvastam már legalább egyvalamit. Kritikája - névleges - alanyának, Mészáros Istvánnak azonban eleddig a nevét sem hallottam.
Valószínűleg nem ismeri őt minden filozófus sem és a tárgyi cikkből kikövetkeztethetően ez nem is valami nagy veszteség. Ez a folyóirat pedig nem szakmai lap vagyis sokféle ember olvassa.
Olvasná valószínűleg ezt a cikket is, de ez - számomra - nem bizonyult egyszerűnek. Persze nem maga az olvasás, hanem az értelmezo olvasás.

Bővebben: Gondolatok Böcskei Balázs "Zárójelbe tett filozófia, újrakezdett élet" című cikkéhez

Helyzetkép II.

Kategória: Levelek IX
Megjelent: 2009. január 07. szerda

(2008 november közepe)

Az elmúlt félévben igen jelentős fejlemények történtek az életünk közös civil metszetében - amit (különböző okokból) VE-GÁ-nak nevezünk. (Most a Halottak Napja kapcsán - Anikó őszinte rémületére - elmondtam egy újságírónak azt, hogy sok év múltán, amikor a vegások jó része már saját kereszttel fog rendelkezni a sírkertekben, szinte mindegyikre fel lesz véve az, hogy "Nem is tudom, hogy vegás voltam-e?")

Bővebben: Helyzetkép II.

Helyzetkép I.

Kategória: Levelek IX
Megjelent: 2009. január 06. kedd

(2008 november eleje)

Júliusban, az ún. Nagytáborban beszéltem vagy félórát arról, hogy túl nagyra nőtt az amerikai lakossági hitelrendszer lufija és ebből előbb-utóbb balhé lesz. Néhány szóval még a nemzetközi pénzügyi rendszer várható csődjét is felvázoltam, de ezzel sem arattam valami nagy sikert. Ugyan, minek is ismerne a Nép olyan dolgokat, amiken pedig alapvetően múlik az élete.

Bővebben: Helyzetkép I.

Obama - és a kapitalizmus torzója

Kategória: Levelek IX
Megjelent: 2009. január 06. kedd

Churchill nyomán közmondásos az, hogy a kapitalizmus-liberális demokrácia összlet nem jó, de jobb nincs - illetve jobbat még nem talált ki az emberiség.
Ez így is van és nem mindegy az, hogy ami van, az jobban vagy rosszabbul működik. Különösen nem mindegy azért, mert mindenkinek ez az egy - legalábbis földi - élete van és ebből kell a legjobbat kihoznia.

Bővebben: Obama - és a kapitalizmus torzója