Vegás gondolatok egy kvázi pártalapításról

Kategória: Levelek II
Megjelent: 2004. december 14. kedd

Nézzük meg azt, hogy mit mond a pártok témájáról, illetve ezekhez is fűzhetően az alapvegalógia?
Ezek a pártok, mint a manapság jellemző politikai társadalmi uralmi forma - a többségi demokráciára épülő jogállam - politikai pártjai a politikai (nemzet) állami hatalom megszerzésére szerveződnek. A választókat a politikai programjukkal igyekeznek meggyőzi, amelynek lényege - elvben - a saját ideológiájuk szerint felépített "identitás mintájuk" (lásd: szocializációs folyamatábra). Ennek a "javaslatnak" - amely elsősorban egyféle érzelmi azonosulást céloz meg - a lényege viszont egy történelmi (vertikális) és jelenkori (horizontális) hely- és szerepazonosítás, egy célállapot felfogás és az ehhez fűződő főbb feladatok körének megfogalmazása. (Egy politikai párt programja lényegében ezeket fogalmazza meg.)

Bővebben: Vegás gondolatok egy kvázi pártalapításról

A rendszerváltás és lényege a múltból, a jelenből és egy lehetséges jövőből a VE-GA Gyermek és Ifjúsági Szövetség Szakértői Kollégiuma szemszögéből.

Kategória: Levelek II
Megjelent: 2004. december 13. hétfő

Előzetes gyorsfénykép a VE-GA Gyermek és Ifjúsági Szövetségről

A vízmérnök Korom házaspár 1977 végén került Szentesre. Bár ez még sokáig nem tudatosodott bennük, erős segítői késztetéseket hordoztak magukban. Anikó esetében ez határozott szervezői - ma úgy mondanánk, hogy menedzseri - vénával párosult. E sorok írója pedig a maga örömére már évek óta írt pedagógiai, közéleti-politikai és gazdaságtani dolgozatokat. Szentesen hamar kialakult körülöttük egy "család-szerű" baráti kör.

Bővebben: A rendszerváltás és lényege a múltból, a jelenből és egy lehetséges jövőből a VE-GA Gyermek és...