• Képzési és Tábor Központ Szentes-Magyartésen

Az itt olvasható írások a VE-GA szövetség tagjainak - mint magánembereknek - tollából születtek. S mint ilyenek, magánvélemények. Kérünk mindenkit, így olvassa õket!

Janka és Jakab

Kategória: Írásaink
Megjelent: 2019. november 03. vasárnap

Fabulya Edit: Janka és Jakab (Szeged, 2009.)

"Ez a mese a Szeretetről szól – mint ahogyan tulajdonképpen minden mese arról szól. És ez a mese Meseországban kezdődik, ahol tulajdonképpen minden mese elkezdődik, és a Földön folytatódik, ahol pedig minden mese folytatódik. Hogy hol végződik, azt még nem tudni, de hát ez a mesékkel mindig így van. Persze lehet, hogy mindezekkel semmi újat nem mondtam, de azért én mégis megkérdezem: emlékeztek még Meseországra? A felnőtteknek már nem igazán vannak emlékeik erről a helyről, mert miközben felnőnek, bekerül a fejükbe minden más csudafontos dolog. De a gyerekek még szoktak emlékezni arra, hogy bizony, mielőtt ők megszülettek volna erre a Földre, Meseországban laktak. Mindenki szeret Meseországban lakni, mert az egy nagyon békés hely."

Az ifjúsági közéletfejlesztés, mint az ifjúságpolitika kulcsa

Kategória: Írásaink
Megjelent: 2019. szeptember 21. szombat

Péter Judit: Az ifjúsági közéletfejlesztés, mint az ifjúságpolitika kulcsa (Szolnok, 1999.)

"Dolgozatom kiindulópontja az, hogy az ifjúságpolitika középpontjában az ifjúsági közéletfejlesztésnek kell állnia. Ez a látszólag evidens kijelentés a vártnál több problémát vet fel, amennyiben elfogadjuk, hogy az ifjúsági közéletfejlesztésnek vannak olyan elvi és gyakorlati kihívásai, amelyeket nem vesznek figyelembe (mert úgy tűnik nem magától értetődők) az ifjúságpolitikát alakító szakmai és politikai tényezők több okból is. Lényegesen egyszerűbb technikai kérdésként kezelni ezt az ügyet, és a korosztályi képviselet kialakítását megoldottnak tekinteni egy korosztályi önkormányzat felállításával. Lényegesen egyszerűbb nem végiggondolni, hogy ez a technikailag létrehozott korosztályi önkormányzat tartalmát tekintve valóban demokratikus-e és betölti-e a társadalmi demokrácia építésében neki szánt kulcsfontosságú szerepet. Mindez lényegesen egyszerűbb, mint a következetes végiggondolás, koncepciókészítés és megvalósítás – középpontban a korosztályi közélet fejlesztésével –, de kérdéses, hogy megéri-e? A korosztályi közélet fejlesztésének jelentőségét megértve láthatóvá válik, hogy dolgozatom kiindulópontja nem megalapozatlan. "
 

A franciaországi kistérségi együttműködések szerepe...

Kategória: Írásaink
Megjelent: 2019. július 26. péntek

Korom Annamária: A franciaországi kistérségi együttműködések szerepe a terület- és vidékfejlesztés rendszerében
Doktori értekezés, Szegedi Tudományegyetem, 2015.

A zöld és kék mikrohálózatok...

Kategória: Írásaink
Megjelent: 2019. július 26. péntek

Korom Annamária - Hornyák Sándor János - Korom Pál Ferenc: A zöld és kék mikrohálózatok szerepe a dél-alföldi települések élhetőségében Szentes és Szeged példáján (In: Fazekas, I; Kiss E. - Lázár I. szerk.: IX. Magyar Földrajzi Konferencia előadásainak összefoglalói Debrece; MTA DTB Földtudományi Szakbizottság, 2018 pp. 345.)

Korom Annamária - Korom Pál: A Szentes városi földárok és mirhó rendszer rendezése, mint kék és zöld mikrohálózat fejlesztés (In: Orosz Zoltán - Szabó Valéria - Molnár Géza - Fazekas István szerk.: IV. Kárpát-medencei Környezettudományi Konferencia; Meridián Alapítvány, 2008..  pp. 321.)

Kreativitás a zenei nevelésben

Kategória: Írásaink
Megjelent: 2019. július 24. szerda

Deáky Péter: Kreativitás a zenei nevelésben és lehetőségei az általános iskolában (PTE, szakdolgozat, 1999)

A süke-trénig - egyik első - leírásával.

Kör kézikönyv

Kategória: Írásaink
Megjelent: 2019. július 21. vasárnap

Szendrő Szupi József: Kör kézikönyv

azoknak, akik önsegítő csoportot akarnak létrehozni, vagy ilyenben tevékenykednek

Bővebben: Kör kézikönyv

A VE-GA és a Linux

Kategória: Írásaink
Megjelent: 2005. július 05. kedd

Nem sokkal az írásom után egy olyan cikkre találtam, ami végképp bizonyossá tette számomra, hogy a VE-GÁ-nak foglalkoznia kell a Linuxszal: Eric S. Raymond: A katedrális és a bazár (2000. - ford.: Karsai Róbert, 2003/11/07 10:15:29) URL: http://magyar-irodalom.elte.hu/robert/szovegek/bazar/
Az írás a szoftvertervezés-fejlesztés egy újabb, a Linuxra jellemző modelljéről szól közérthető nyelven. Azoknak is ajánlom, akik nem érdekelődnek a programozás, a technikai részletek iránt, mert nem a programozást, hanem egy közösségi alkotó folyamatot elemez szociológiai, pedagógiai és vezetéselméleti szempontokból, és olyan következtetésekre jut, amely hasonlít a VE-GA gyakorlatának és elméletének eredményeihez.

Bővebben: A VE-GA és a Linux

Együtt? Szabadon? Számítógéppel?

Kategória: Írásaink
Megjelent: 2005. január 03. hétfő

"A bagoly szelíd"

Nem gondoltam, hogy ezzel ennyire komolyan fogok dolgozni, de olyan erős intoleranciát tapasztaltam, ami arra késztetett, hogy megfogalmazzam a véleményem, és ezzel a körrel is osszam meg tapasztalataimat.

Bővebben: Együtt? Szabadon? Számítógéppel?