• Képzési és Tábor Központ Szentes-Magyartésen

Történetünk

Kategória: Történetünk
Megjelent: 2013. október 20. vasárnap
A Vega csillagról elnevezett VE-GA Gyermek és Ifjúsági Szövetség 1978-ban alakult meg Szentesen középiskolás fiatalokból. Mivel létrejöttében a benne levők meghatározó igényei és problémái játszották a főszerepet, ezért tevékenysége szükségképpen sokszínű volt: létezett sportcsoport, kézműves klub, sci-fi baráti kör, a műhelycsoport keretein belül pedig a diákok kutatásokat végezhettek, tanulmányokat írhattak bármilyen, őket érdeklő kérdésről.
A '80-as évek ifjúságpolitikájának egységesítő irányelvei a VE-GA Szövetség életét is befolyásolták, mert nem volt besorolható az akkori rendszer fogalmaival. Ez a nyomás némileg enyhült a békemozgalomhoz való csatlakozással. A rendszerváltás folyamatában a VE-GA egyediben sajátos jelenséggé vált, hiszen a megelőzően létező hivatalos és ellenzéki korosztályi szervezetek közül egyedül maradt meg változatlan szervezeti identitással mind a mai napig.
A rendszerváltás utáni egyesülési törvény következtében a VE-GA Szövetség 1991-ben egyesületként bejegyeztette magát. 1998-ban közhasznú minősítést kapott, amit a Szegedi Törvényszék a 8.Pk.60.040/1991/85. számú végzésével 2014. október 27-én megerősített.