Az Első előadás

Kategória: VE-GA béke rock-játék Megjelent: 2018. április 20. péntek

című VE-GA “béke-rockjáték” története a dalokkal

(1985-ből, a Kádári puhadiktatúra TTT korszakából.)

A történet egy téren zajlik le (itt egy pad látható és egy kis kiemelkedő rész, ami alkalmas színpadnak).
Ez az állandó helye egy 6-8 fős tizenéves baráti körnek, "bandának", aminek a vezetője a "Csöves", egy nagyhangú, kötözködős, de jólelkű srác. A csapatba tartozik a magányos alkatú "Fiú" is.
Időnként itt szeret üldögélni egy idősebb srác, akivel néha komolyabb dolgokról is beszélgetnek. Ő lesz a történetünkben a "Próféta".
A fiatalokat a háttérből a karrier, a gazdagodás irányába terelnék azok a felnőttek, akiket "Hajtósok"-nak nevezünk. Más tekintélyes felnőttek pedig azt szeretnék elérni, hogy engedelmeskedjenek nekik, a hatalommal rendelkezőknek. Ezeket nevezzük "Demagógoknak".

A játék a "Lehet-e a világ?" című gyors változatával indul, amit mindenki énekel, aztán kiürül a színtér.

A történet kezdetén a srácok és lányok punnyadnak a téren. Új szereplő jelenik meg azonban – a "Lány" – aki éppen az ő padjukra ül és komoly zenét hallgat, meg híreket. A hírek persze háborúkról, katasztrófákról szólnak.
A csapat a Csöves vezetésével beleköt a Lányba.
Ekkor érkezik az idősebb srác, aki leállítja őket. A Fiú is szembeszáll a Csövessel, mert tetszik neki a Lány.
Vita alakul ki a Próféta és a Csöves között, aminek során a csapat elzárkózik attól, hogy komolyan foglalkozzon bármivel is ("Kit érdekel?"). A komolyságot meghagyják az idősebb srácnak, akit viccből Prófétává avatnak, amit azonban az komolyan fel is vállal ("Nem rég én is azt hittem"). A Lány is komolyan veszi ezt és a Próféta mellé áll.
A Fiúnak ez nem tetszik és megpróbálja ledumálni a Prófétát és elmondja , hogy ő mit akar. ("Hol van itt erőszak?").
A csapat mellé áll és együtt énekelik a következő dalt: "Azt mondta a mama”. Semmi ok nincs arra, hogy a maguk dolgán kívül a másokéval is foglalkozzanak, inkább bulizni akarnak és jól élni. El is mennek máshol elütni az időt. A Fiú is megpróbálja elhívni a Lányt, de az nem megy vele. A Próféta is tanácstalan és Ő is elmegy.
A Lány egyedül marad a téren. Nem érti ezt a tehetetlenkedést és közönyt. Ő szeretne tenni is valamit azért, hogy egy kicsit jobb legyen legalább a saját világa ("Nem tudom, hogy miért van így?"). Leül a padra és megint zenét hallgat.

Tétován visszajön a Fiú és beszélgetni kezd a Lánnyal és tisztázzák azt, hogy mi az, amit nem akarnak ("A Fiú és a Lány dala").
A Csöves sem tudott igazán megnyugodni a vita után. Ő is visszajön és persze megpróbál viccelni az egymás kezét fogó fiatalokkal. A Lány azonban letolja, hogy mindig csak a szája jár. A Csöves azzal vág vissza, hogy ő is tudja azt, hogy csinálni kellene valami értelmeset is, de mit? Mivel azonban azt ők sem tudják, hogy mit is csinálhatna ez a kis csapat, elmennek a Próféta után, hogy javasoljon ő valamit.
A téren csak a mogorva Csöves marad, akihez lassan visszaszállingóznak a többiek.
Igencsak meglepődnek, amikor vitába bonyolódik a Lánnyal és a Fiúval együtt visszatérő Prófétával. A Csöves azt követeli, hogy mondjon valami jó ötletet, de a Próféta is csak nagy általánosságokat tud mondani. A Próféta és a Csöves összevitatkozik, majd a Próféta kiakad ("A Próféta és a Csöves Vitája"; "Miért mindent tőlem vártok?"). Végül is a Lány és a Fiú javasolja azt, hogy csináljanak egy bulit, ahol szöveggel és zenével mondják el azt, amit a világról gondolnak ("Mondjuk el mindenkinek")
Ezt mindenki elfogadja, de többen csak azért, hogy legyen már vége a vitának.

*

A csapat készül a bulira, de csak néhányan dolgoznak komolyan. Többen csak hülyéskednek, szövegelnek.
Erre állítanak be a Hajtósok gúnyolódva ("Hajtsál, robotolj"). Néhányan velük tartanak, amikor elmennek a térről.
Egy kis szünet után beállítanak a Demagógok – fölényesen fenyegetődzve – mert nem tetszik, hogy a fiatalok beleszólnak a dolgukba ("Figyelj fiacskám!").
A társaság végleg elkedvetlenedik és mind elmennek. A téren csak a Lány, a Fiú, a Próféta és a Csöves maradnak ("Egyedül maradtunk").
Úgy érzik, hogy lassan már mindenütt késő lesz bármit is csinálni ("Késő lesz").
A dal végén bekövetkezik a Föld pusztulásának víziója.

A beálló halotti csendben a Lány és a Fiú emelkedik fel ("Az utolsó harc után").
Sorra beáll mindenki melléjük és együtt éneklik el a "Van egy bolygó" című dalt.

A játék a "Lehet-e a világ?" lassú változatával ér véget, amely alatt a szereplők külön-külön vonulnak ki, kivéve a Lányt és a Fiút, akik együtt mennek.

Szerző, dalszövegíró: Korom Pál
Dalszerzők:
A VE-GA Rockcsoportból: Halász „Boa” Zoltán, Kenderesi István, Kenderesi Zsolt, Korom Pál, Kulbert György, Kulbert Zoltán, Szemerédi "Dudu" Endre, Vatai Gyula
A Frost Bite együttesből: Keleti Gábor
A szerzők teljes körű képviseletét Korom Pál Ferenc, a VE-GA Gyermek és Ifjúsági Szövetség (röviden: VE-GA Szövetség) elnöke gyakorolja, mind az öt megvalósított önálló változat esetében.