• Képzési és Tábor Központ Szentes-Magyartésen

Államtitkári vizit

Kategória: Hírek Megjelent: 2002. július 17. szerda

Délkelet Magyarországon van néhány olyan gyermek és ifjúsági illetve civil szervezet, amely az iskolán kívüli képzés területén tevékenykednek, illetve az iskolai vagy a települési korosztályi önkormányzatok menedzselését segítik.
- Komoly programokkal rendelkeznek, amelyek négyévenként, a mini rendszerváltozások során valahol fennakadnak -

mondja Korom Pál, a VE-GA Gyermek és Ifjúsági Szövetség országos elnöke abból az alkalomból, hogy vendégük volt Ocsovai Tamás, a Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztérium helyettes államtitkára. A találkozót a VE-GA Szövetség szervezte meg. A találkozóra  a meghívást a házigazda VE-GA Szövetség mellett tíz szervezet fogadta el.  
- Kik vettek részt a találkozón?
- Például a Szentesi Ifjúsági és Diák Önkormányzat (SZIDÖK) mellett a "TÖRŐDÉS" Szentesi Gyermek és Diák Alapítvány képviselői, a Szolnoki Városi Diáktanács felelőse, Veresné Péter Judit, Csongrádi Réka, a Gyermek-és Ifjúsági Önkormányzati Társaság Dél-Alföldi Régió Tagcsoportszövetség képviseletében. Az Alternatíva Egyesület vezetője Fabulya Edit, aki szintén volt HMG-s, mint Veresné Péter Judit. A Nagyító Alapítvány képviseletében Gesztes Olympia Szegedről érkezett.
- Milyen kérdések foglalkoztatták az ifjúsági szervezeteket?
- Érdekel bennünket például a korábban kiírt ISM pályázatok sorsa. Ezek a pályázatok biztosítottak pénzt például a kortárssegítő csoportok kialakítására, a gyermek és ifjúsági önkormányzatoknak, vagy az ifjúsági referensek támogatására. Elhangzott korábban az is, hogy megszűnnek, és az önkormányzatok vállalják föl ezt a feladatot is. Szerintünk ez nem reális. Nincs eldöntve még, de az államtitkár megnyugtatta a jelenlévőket, hogy számíthatunk ezekre a pályázati lehetőségekre a későbbiekben is. Ez egyben pénzügyi kérdés is, mint például az, hogy mi lesz a regionális ifjúsági irodákkal, a regionális ifjúsági tanácsokkal. Azt szeretnénk, hogy az ifjúsági tanácsokba helyi szervezetek delegáljanak. Az államtitkár elmondás alapján, a pályázható támogatás összege a későbbiekben több lesz. Úgy legyen!