• Képzési és Tábor Központ Szentes-Magyartésen

Derű és ború

Kategória: Hírek Megjelent: 2004. október 13. szerda
Nagyon sokszor lehet hallani azt, hogy hazánk az írók és költők országa.
Amikor meghirdettük a "Mai mese, érdekes hangulat" címmel próza és verspályázatunkat tizenéveseknek, erre nem gondoltunk. Több, mint száz verset és próza pályaművet kaptunk. A diákok életkora a "megszokott" 14-19 éves kor helyett 11-23 évesre bővült. Erőteljesen nőtt a témák és a megfogalmazott érzések köre, de a verselési módok is igen színesek lettek. A bőség és a gazdagság zavara nehéz helyzetbe hozta a zsűrit. A szerzők közül nem egy már megtette - legalábbis az írásaikból ez tűnik ki - az első lépéseket a művésszé válás útján. A többiekről is elmondható, hogy bennük rejlik a lehetőség. 
b_250_250_16777215_00_images_hirek_2004_verseskotet3_n.jpgDöntés született arról, hogy a beérkezett pályaművekből a legjobbnak ítélt művekből kötetet jelentetünk meg. Ez igen nehéz feladatnak bizonyult, de most már elmondhatjuk, hogy megjelent, itt van  a "Derű és ború" című diák kisantológia. 22 alkotó, 35 műve és 9 rajzoló 14 illusztrációja található a kötetben. A rajzok többsége a Szentesi Ifjúsági és Diák Önkormányzat (SZIDÖK) által kiírt graffiti pályázatra beérkezett vázlat.
A kötet tematikusan rendezett. Anyagát ciklusokra tagolták a stílus, a mondanivaló és a hangulat tekintetében is. A kötet igen színes képet mutat a mai ifjúság életérol, érzéseiről.verseskotet1.jpg
A kötetet nem szántuk kereskedelmi forgalomba, de az utókor már biztosan olvashatja, mivel a kötet "hivatalosan" is bejegyzett, rendelkezik az ún. ISBN számmal. Példányai megtalálhatók az országos Széchenyi Könyvtárban és a nagyobb megyei könyvtárakban. A kötet kiadója a SZIDÖK mentorszervezete, a VE-GA Gyermek és Ifjúsági Szövetség.
 
Támogatók:
MeH Kormányzati Informatikai és Társadalmi Kapcsolatok Hivatala
Dél-alföldi Regionális Ifjúsági Tanács
"TÖRŐDÉS" Szentesi Gyermek és Diák Alapítvány

verseskotet2.jpgMajár János