• Képzési és Tábor Központ Szentes-Magyartésen

Civil szervezetek bemutatkozó és kapcsolatteremtő rendezvénye

Kategória: Hírek Megjelent: 2005. január 10. hétfő
A Városi Sportcsarnokban került sor a helyi civil szervezetek bemutatkozó és kapcsolatkereső rendezvényére Brémában.
Belépődíjat nem szedtek, mert a város jótékony hangulatban (ritka, hogy bármit is ingyen adjanak errefelé) ingyen adta a focipálya nagyságú csarnokot erre a hétvégére. Az újságokban hírverést is "csaptak", ezért volt is érdeklődő rendesen.
b_250_250_16777215_00_images_hirek_2005_brema_n.jpgTehát bementem és a következőt láttam. Egy BS-nél nagyobb sportcsarnok teljesen megtöltve pavilonokkal. Kb. úgy nézett ki, mint a BNV. Minden pavilonban egy kis ismertető, vetítés a tevékenységről, internetes csatlakozás, szóval nagyon profin volt rendezve. Ez volt az, ami nagyon tetszett. A kreatív és ötletes megoldások.
Nagyon sok és tényleg sokféle szervezettel találkoztam, közöttük olyanok is akadtak, amelyek létrejöttére Magyarországon még jó időt várni kell. Én úgy látom, hogy itt Németországban a civil szerveződés jóval erősebb és társadalmilag befolyásosabb, mint keleten.
Voltak itt túraszakosztályok, madárfigyelők, wattjárók, régi épületek barátai, dűnevédők, európai bölénytenyésztők (ÉLő KISBÖLÉNNYEL!), helytörténeti emléktábla-állítók, látáskárosultak számára látható jeleket a járdára festők, muszlim fejfedő ellenzők, gőzmozdonybarátok, ex-NDK-sok beilleszkedését segítők, a helyi S-Bahn megépítését szorgalmazók. Szerintem nem tudtok olyat gondolni, amire itt nincs civil szervezet.
És idáig tartott a lelkesedésem, mert itt "esett le a 20 fillér".
Az az érzésem támadt, hogy itt a civil szerveződés nem más, mint a pénz felhajtás egyik eszköze. Szóval: az elvégzendő feladat mibenléte és fontossága teljesen mellékes. A lényeg az, hogy támogatókat lehessen találni hozzá, a "jó ügyet segítettem!" érzésért cserébe. Ezért a pénzért mindent megmozgatnak. Itt nem pusztán csekkosztogatásról van szó. Itt határidőnaplót vehetsz a szervezet emblémájával, vehetsz 20 euróért (kb. 5 ezer forint) egy pólót a "cég" emblémájával, X pénzért felkerülhetsz a cég falinaptárára, stb. Amit el tudtok képzelni: ha gondolod, akkor kellő pénzért a homlokra tetoválják a nevedet, mint főszponzorét.
Az ilyen szervezetek és a különböző társadalmi szervezetek között van látható együttműködés. Sok egyesület pólóján virít a Deutsche Banh, a bankok vagy a nagy cégek emblémája. Éppen úgy, mint odahaza a focisták mezein.
Gondolom, a gazdasági szereplők nem merő önzetlenségbol kötnek szponzori szerződést pont a legnagyobb civil szervezetekkel.
Szükségük van arra, hogy egy "jó ügyért" küzdő szervezet (amely ismert) lógója mellett lássák az emberek az emblémájukat. Magyarul, jó pontokat akarnak szerezni. Kíváncsi vagyok, hogy odahaza mikor jön el az ilyesfajta együttműködés ideje.
A másik nagy együttműködő fél az egyház. Errefelé nem a római katolikus, hanem az evangélikus egyház bír jelentős társadalmi befolyással, a szervezetek jó negyedénél érheto tetten valamilyen ráhatás. Sokan reklámozzák magukat kereszt társaságában, bibliai idézetekkel. Találkoztam olyan brigádokkal is, amelyet egyértelműen az egyház alapított, hogy a szigorú állami szabályozást kijátssza. Egyházként nem kérhet pénzt pl. ifjúsági közösségfejlesztésre, de civil szervezetként már igen. Kicsit olyan ez, mint a polgári körök, amelyeket Orbánék független szervezetekként tartanak számon, közben mindenki tudja, hogy ki tartja őket pórázon.
Az bosszantott fel, hogy mennyire csak a pénzszerzésre utaztak a brémai civilek. Ha a pénzt "jó ügyre" fordították volna, akkor biztosan nem építettek volna ilyen csillogó-villogó standokat. (Annyival is több pénz jutott volna az eredetileg kitűzött célra.)
 
A legbosszantóbb az, amikor nem is maguk végzik el a feladatot, hanem fizetnek érte. Egy villódzó multimédiás falon látható, ahogy beadom a támogatást, amit ők átutalnak a brémai köztisztasági vállalatnak, jönnek a piros-zöld overálos alkalmazottak és összetakarítják a csatorna partját. Merthogy a szervezet a csatornák rendbetételéért küzd.
Ez kb. olyan, mint ha Anikó azt mondaná nekem, hogy elromlottak a magyartési "birtokon" a kilincsek, tehát adjak pénzt új kilincsre és szakemberre, aki majd megszereli azokat. A csatornatakarítás (ja, ezek a csatornák nem olyan csatornák, mint odahaza, hanem nagyon frankók) büdös a németeknek? Vagy én nem is tudom.
Én nem adnék pénzt olyan meló elvégzéséért, amit én meg tudok oldani. Szívesen elmegyek kilincseket szerelni a tési tanyára, de pénzt nem tudnék rá adni. Itt ez fordítva működik.
A gyerekszervezetekről: nincs gyerek, nincs hozzájuk szervezet.
általában afrikai gyerekeknek keresnek keresztapát, támogatót, pénzadót.
Egyéb gyerekekkel foglakozó civil társasággal nem találkoztam, pedig simán végig jártam kétszer az egészet.
Nem arról van szó, hogy a VE-Gá-hoz hasonlítható progresszív társaságot akartam találni. Nem voltak gyerek vagy ifjúsági szervezetek.
Az afrikai éhezoket segítő csillogó-villogó stand birtokosait nem tekintem annak.
 
Szóval, csalódtam. Nem bánnám, ha a VE-GA soha nem építene profi marketinges segítségével csodastandot, soha nem nyomtatna pólót, veretne emblémát, stb. ...viszont továbbcsinálná azt, amit eddig.
Röviden ennyi. Ilyet is láttam, de a lelkes amatőrizmus nekem jobban bejön...
Németország, Bréma 2004. tele