Nem-formális pedagógia Franciaországban

Kategória: Hírek Megjelent: 2005. november 25. péntek
Érdekes és tartalmas találkozásra került sor december első hetében a Dél-Alföldi Regionális Irodában. A "Határtalan Hét" program keretében látta vendégül a VE-GA Gyermek és Ifjúsági Szövetség a Les FRANCAS, francia gyermek és ifjúsági szervezet két képviselőjét: Marc EPRON-t, a FRANCAS országos külügyi képviselőjét és Cécile LAURENS-t, a Languedic-Roussillon régió és Montpellier helyi csoportjainak képviselőjét.
A VE-GA két éve fedezte fel a Francas felhívását az Eurodeskben és vette fel velük a kapcsolatot. Ennek keretében utazhattam ki 2004-ben Monpellierbe és hívtuk vissza őket az elmúlt hétvégén. Marc és Cécile azzal a céllal jött, hogy jobban megismerkedjenek a VE-Gá-val és más civil szervezetekkel is. Kíváncsiak voltak a magyar viszonyokra és tapasztalatot szerettek volna cserélni magyar civil szervezetek képviselőivel. És nem utolsó sorban partnereket keresnek ifjúsági csere programokhoz, hisz a Francas mintegy 79 megyében van jelen, körülbelül 5000 helyi egyesülettel.
A szentesi és a szegedi találkozás keretében mind a magyar, mind a francia résztvevők képet nyerhettek arról, hogy hogyan működnek a civil szervezetek a két országban. Megismerhettük a Francas alapelveit, célkitűzéseit, törekvéseit, valamint intézményrendszerének felépítését, működését és az animátor képzés rendszerét is. A magyar résztvevők (Mobilitás, Nagyító Alapítvány, Teleház Szövetség, Szolnoki Ifjúsági Iroda, Szolnoki Diák Tanács, a Nagytőkei Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat, a Szentesi Ifjúsági és Diák Önkormányzat, valamint a házigazda VE-GA Szövetség) pedig igyekeztek minél nagyobb rálátást nyújtani a magyar civil szférára és annak működési kereteire, lehetőségeire. 
A nem-formális képzés, nevelés elveit és cél-rendszerét tekintve lényegében nincs eltérés a két ország civil szervezetei között. Letagadhatatlan az is, hogy a francia demokrácia érettebb, a kialakult intézményhálózat és támogatási rendszer fejlettebb és kiszámíthatóbb. A politika is jobban tiszteletben tartja a civil szféra függetlenségét, mint hazánkban.
Mi, a VE-GA Szövetség már el is kezdtük egy konkrét program kidolgozását a FRANCAS-val. Reméljük, sikerül megvalósítani a következő évben! 
 
Korom Annamária