Popper Péter a válságról

Kategória: Baráti kör Megjelent: 2009. április 13. hétfő

Popper Péter olyan, amilyen. Fontos dolgokat szokott érdekesen megfogalmazni, ebben az í­rásában - úgy érzem - különösen aktuális általánosságokat fogalmazott meg, amik összecsengenek...

"Magyarország viszont nem vállalja a saját múltját, hanem azt mondja, hogy ami itt rossz volt, azt a németek, az oroszok, az osztrákok csinálták. Huszonöt évenként átí­rjuk a történelemkönyveket, az emberek tizenöt évenként új életrajzot í­rnak maguknak. Így aztán nem tud kialakulni stabil identitás. Se nemzeti, se személyes identitás. Az egyén élete is szétesik mozaikokra, meg a nemzeti történelem is. Ez nagyon nagy baj."

A teljes cikk: Popper: mindig jött egy erős ember

"Rájöttem, hogy Marx azt í­rja, hogy csak a jóléti államokban lehet szocializmus, mert csak azok állnak olyan technológiai-kulturális szinten, hogy általános jólétet tudnak teremteni. Ha nem ott lesz, akkor általános nyomor lesz, és vissza fog jönni az egész bürokratikus apparátus, mert valahogy rendet kell tartani a nyomorgó országban, és azt már csak erőszakkal lehet. Marx tehát emberközpontú társadalmat akart és nem államközpontút."