• Képzési és Tábor Központ Szentes-Magyartésen

Cikk feltöltési szabályok

Kategória: technikai Megjelent: 2013. november 04. hétfő

Segítség az oldalak feltöltéséhez, és néhány jótanács, hogy egységesen nézzen ki az oldalunk:

A cikkekben be kell állítani a bevezető szöveget, ami a blog nézetben megjelenik. Ennek módja: be kell szúrni a szerkesztő ablak alatti bővebben gombbal a bevezetőnek szánt szöveg végére egy törést.

SZÖVEG
Lehetőség szerint kerüljétek a cikkekben a div-ek és táblázatok használatát! Sima bekezdés tag-ek-kel kell tagolni a szöveget, mert különben a képek-hez hibásan  fogja betördelni a szöveget. Olyan helyen, ahol nincs szöveg (pl. cikk alja) lehet div-et használni, hogy pl. az alul levő képek elkülönítve jelenjenek meg.

KÉPEK
Méret:
Kép aláírást úgy csináljátok, hogy amit kép aláírásnak be akartok rakni, azt írjátok be a képszerkesztő ablaknál buborék aláírásként. (Ez lesz az <img> tag alt paramétere) Ebből a Multithumb megcsinálja a formázott képaláírást.
A cikkekben levő képek (ahol kettő vagy több van egymás mellett ott jó a táblázat - album???) legyenek a szövegbe betördelve (ha kevés a kép a cikkben).
Ha 1MB-nál nagyobb méretű kép kerül egy oldalra, az oldal nem jelenik meg (fehér lap jön be helyette). Ha a bevezető képe nagyobb, az egész hírek oldal eltűnik, de ha csak a tartalomban van ilyen kép, akkor az adott cikk nem fog betöltődni. A kép méretének csökkentése után a probléma megszűnik.
Szabályok:
- Képeket mindig feltölteni a megfelelő mappába. A képek ugyanúgy kerüljenek mappűkba, ahogy a cikk-kategóriák vannak.
- Képszerkesztő ablak (szerkesztéskor képen dupla klikk) további opciók fülön stílus mezőt törölni.
- Képszerkesztő ablak alaptulajdonságok fülön szélesség: 250px, vizsz.táv: 5, függ.táv: 3. Ahol álló kép van ott a kép magassága legyen 250px (egyébként aránytalanul nagyok az álló képek).
- Igazítás ball, ha a kép bal szélre megy, jobb, ha jobb szélre.
- És a cikkből vegyétek le a képekről a linket, mert az eredeti oldalon linkkel volt megoldva a nagy kép megnyitása. Itt nincs rá szükség. Ha benne marad a hivatkozás, az később gondot fog okozni.
- Bevezető részbe úgy tegyetek képet, hogy feltöltéskor a képek és hivatkozások fülön a bevezető képe mezőbe betallózzátok a képet, amit bevezetőben is látni akartok. Ezt a Multithumb szabványos méretben fogja megjeleniteni.
- Külső link (kép) használata esetén - annyi az egész, hogy amelyik oldalon nem akarod a multithumbot használni, ott be kell szúrni a HTML kódba a tag-et. Ez a joomla fordítónak üzenet, hogy ne használja a multithumbot az adott oldalon.

A multithumb a beillesztett képekből megcsinálja a thumbnail-eket, és automatikusan táblázatba teszi a generált kódban. Igazából ha szöveg közben van a kép egyáltalán nem kell hozzá sem div, se semmi. Float-tal tudod pozicionálni.
Ha a cikk aljára akarod tenni külön sorba, akkor csinálsz egy div vagy egyszerű <p> tag-et és abba teszed a képeket, amiket egy sorba akarsz tenni. Következő sor új div (<p>), és ebbe a következő sor képei. Ha közben akarsz olyan sorokat amiben csak szöveg van, akkor úgy tudod elérni, hogy ne tördelje be a szöveget, hogy a szöveget is külön DIV-be vagy bekezdésbe teszed, és annak adsz egy clear:both tulajdonságot.
Én egyébként a sima <p>-tag-re szavaznék a div-ek helyett. szellősebb és automatikusan sort tör utána. Így csináltam meg most a Magyartési anyag alján a képeket, ahol a gond volt. (Előbb rosszul írtam, nem divek, hanem <p> tag-ek) nézd meg az eredeti kódot! abban nincs táblázat. A generált kódban pedig van. Egyébként a képek minden tulajdonsága a (méreten kívül) a generált kódban a táblázat stílusába íródik át és ez kapja meg a multithumb stílus osztályt is. Azért ne használjunk plusz táblázatot, mert tele lesz egymásba ágyazott táblázatokkal a kód, ráadásul a multithumb automatikus formázását megzavarja. (V. Z.)

Bevezető kép:
a "képek és hivatkozások" fül alatt kell tenni, a "bevezető képe"-hez kell választani. Ez lehet a cikkből is egy kép, vagy a tárhelyről bármelyik. (Én azt szoktam csinálni, hogy mikor a cikkbe beteszem a képeket a végére-közbe, egyúttal a bevezetőbe szánt képnek a linkjét vágólapra veszem, és beillesztem a linket a "bevezető képe", "választás", "kép URL címe" alá, nem navigálok ott már a kép után. M. K.)

Elrendezés:
A képeknek a galériákban nincs aláírásuk, de cikkekben (ha be van állítva) igen (Multithumb "Caption parameters" résznél állítható).
A középre rendezés: az elv, egy <p> elemben a kép, a <p> elemre meg a "text-align: center" stílus. Ez működik is, kivéve ha a képeknek aláírása van. Azokat a képeket ugyanis a Multithumb, az aláírás miatt, kiveszi a <p> elemből, és táblázatot hoz nekik létre. Ezért a <p> elem helyett <div>-be kell tenni a képeket (a <div>-ből nem fogja kivenni a képet a Multithumb). Amúgy, div-en belül ha két kép van, simán mehet egymás után. Ha több, <br /> elemmel lehet új sorba törni. Más szerkezet (táblázat, <p> elem, egyéb stílusok a rendezésre) nem szükséges.

TÁBLÁZATOK
Persze ha eleve valami táblázatot kell csinálni, akkor azt lehet, csak a képekre vonatkozóan nem kéne. Azokat úgyis rendbeteszi a multithumb.

GALÉRIA
Ha galériát akartok csinálni, létre kell hozni egy cikket (galériák kategória) ebbe be kell szúrni egy képet abból a mappából, amiben a galéria képei vannak. Ennek e képnek az alt-text (buborékszöveg) mezőjébe be kell írni, hogy mt_gallery:Galéria címe anol a Galéria címe bármi lehet. Ezt fogja megjeleníteni.
Ezután ezt a cikket ha megnyitjuk automatikusan megcsinálja a galériát az adott mappa képeire. Később, ha bővíteni akarjuk, csak a mappába kell másolni az új fotókat, és kész.
(Feliratozás is egyszerű text fájllal megoldható. Ezt még megnézem, hogyan.)

DÁTUM

a régi oldal dátuma - a megjelenés dátuma

NYELV
beállítani magyarra!